Gele Rijdersplein 11-1, 6811 AN, Arnhem
06 14 96 65 98
De waarde van jouw idee

De meeste mensen denken dat de kern van een start-up één geweldig super-inspirerend en wereld-veranderend idee is. Dit blijkt echter vrijwel altijd compleet fout te zijn.

Start-ups bestaan er om theorieën en ideeën te testen, om snel te veranderen wanneer nodig (ookwel: pivoting), gebaseerd op feedback en data.

Door honderden keren kleine – en soms ook grote – aanpssingen te maken worden ‘overnight successes’ geboren.

Wanneer jij een goed idee hebt dan is het veilig om aan te nemen dat enkele andere slimme mensen hier ook aan werken. Kijk maar eens om je heen naar alle reis-apps, fitness websites en mobiele games die er zijn.

Geef je idee ook niet meer waarde dan het verdient1. De markt voor ideeën is namelijk heel klein. Wanneer heb jij voor het laatst een idee voor 1 miljoen euro verkocht zien worden?

Wanneer je online zoekt naar markten voor ideeën kom je vrijwel niks tegen. En zelfs wanneer je iets vindt, dan kan je in de testimonial het volgende lezen “Now, 6 months later, I’m in a partnership with one of them to develop her game idea.” Je idee is alleen iets waard wanneer het tot uitvoering wordt gebracht.

Iemand kan je idee stelen, maar niemand kan je uitvoering en passie nabootsen.

Vrijwel iedereen kan met goede ideeën komen, alleen een goede ondernemer kan ze ook daadwerkelijk uitvoeren. Een goede ondernemer hoeft niet iemand te zijn met veel ervaring, het moet iemand zijn die flexibel is, actie onderneemt en iemand die zijn of haar fouten inziet en hier het plan op aanpast.

Bescherm je idee en je start-up dus niet zoals je spaarpot. Want stel dat dit je enige idee is en je houdt het afgeschermt van de wereld, dan zal je ook niet de flexibiliteit en creativiteit hebben om tot een goede uitvoering te komen wanneer nodig. Alleen met flexibiliteit zal je weten om te gaan met de vraag van je klanten en invloeden van concurrenten.

Focus je energie op waar de meeste mensen steken laten vallen: laat je idee zien aan de wereld.

 

 

Deel hieronder, of op facebook, jouw idee en wie weet is nu ook jouw ideale klant deze blog aan het lezen.

 

  1. Uitzondering: licensing van intellectueel eigendom (IP), maar IP is ‘bezit’, heel anders dan een onbeschermbaar idee

Leave a reply